5 tips om minder snel in de verdediging te schieten - Bedrock
#psychology - Monique van den Boomen

5 tips om minder snel in de verdediging te schieten

En zo beter om te gaan met feedback

Peggy Kuiper

Heb je vaak de neiging om defensief te reageren als iemand je feedback geeft? Wanneer je meteen in de verdediging schiet, gooi je de kans weg om iets te leren van de feedback. Met deze vijf tips verander je de manier waarop je met feedback omgaat en kun je het voortaan gebruiken als een leermomentje.

Reageer niet meteen

Geef geen antwoord tot je de kans hebt gehad om te reflecteren op je gevoelens. Zet alles eerst op een rijtje voordat je overhaaste conclusies trekt.

Verplaats je in de ander

Gebruik de feedback die de ander je geeft als een leermoment. Geef jezelf de kans om je in te leven in de ander. Probeer te begrijpen waarom de ander je deze feedback geeft en wat de ander je ermee wil vertellen. Stel hierna vragen om de ander beter te begrijpen.

Vat het niet persoonlijk op

Goede feedback gaat over je gedrag, en niet over jou als persoon. Zie het dus niet als iets persoonlijks. Bedenk daarnaast dat de feedback afkomstig is van een eigen unieke blik op de wereld en iedereen dingen op een andere manier bekijkt.

Probeer een emotionele reactie te vermijden

Houd je gevoelens in de gaten. In plaats van emotioneel te reageren, kun je deze gevoelens beter bewaren en een kalme reactie geven. Oefen vooraf in gedachten hoe je het beste kunt reageren.

Doe er (n)iets mee

Neem de ander serieus en bedank hem of haar voor de feedback. Denk na over de mogelijkheden. Je hoeft niet met alle feedback iets te doen. Kijk waar je echt iets aan hebt en wat je kunt gebruiken om een betere versie van jezelf te worden.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Monique van den Boomen

Monique is bezig met haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en versterkt het team als tekststagiaire. Als ze niet aan het schrijven is, is ze in de keuken nieuwe recepten aan het uitproberen. En o ja, ooit wil ze nog een boek uitbrengen.

Meer Bedrock

Rumi

Dit eeuwenoude gedicht van Rumi leert je omgaan met emoties

persoonlijk

Hét inzicht als je dingen minder persoonlijk wil opvatten

spiraal van geluk

Zo kom je in een opwaartse spiraal van geluk (volgens de neurowetenschap)

Jaloers? Zo ga je ermee om (volgens een spiritual teacher)

Bedrock’s meditatie: omgaan met emoties, deel 3 (15 minuten)

Bedrock’s meditatie: omgaan met emoties, deel 2 (10 minuten)

beter omgaan met emoties

Beter omgaan met emoties? Behandel ze alsof het kinderen zijn