Jaloers? Dat is niet per se slecht – Bedrock
#psychology - Monique van den Boomen

Jaloers? Dat is niet per se slecht

Jaloezie helpt je te vinden wat je écht wil

Jaloezie is naast ijdelheid, hebzucht en woede één van de zeven hoofdzonden. We schamen ons vaak als we jaloers zijn en proberen het daarom te onderdrukken. Zonde! Want jaloezie is niet per se verkeerd. Als je je jaloerse gevoelens goed onderzoekt, kun je er bijvoorbeeld achter komen wat je écht wil in het leven.

Jaloezie is geen teken van zwakheid. Net als blijdschap, angst en verdriet, is jaloers zijn een emotie die onlosmakelijk verbonden is met ‘mens zijn’. Emoties horen er nu eenmaal bij en komen meestal naar boven om een goede reden. Probeer eens écht te luisteren naar je emotie; in je jaloerse gevoel zit misschien wel een belangrijke boodschap over eigenwaarde of een doel in het leven.

Als we onszelf niet langer schamen, kunnen we de aanwijzingen die een emotie ons probeert te geven gebruiken om ons te ontwikkelen. Je eigen emoties beter leren kennen is een vorm van innerlijke groei. Door aandacht te besteden aan jaloerse gevoelens – en ze dus niet te onderdrukken – kom je in contact met de versie van jezelf die je graag wil zijn.

Tover dingen waar je jaloers op bent om tot kleine, haalbare en realistische doelen voor jezelf. The School of Life legt in deze video uit hoe je jaloezie kunt leren accepteren en hoe je het kunt omvormen naar een positieve kracht.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

IQ is overrated: dit is wat we kunnen leren van mensen met een hoog EQ

Charisma kun je leren (ook jij kan een goede spreker worden)

Zo laat je in twee stappen pijnlijke gevoelens uit het verleden los

De therapeutische werking van muziek

Afgunst en jaloezie zijn nare gevoelens. Maar ze blijken wel een doel te hebben

Je verstand heeft niet altijd de overhand (soms word je overweldigd door emoties)

101 gedachten in je hoofd tijdens het mediteren? Dat is juist goed!