Opvallend: de oudste mensen op aarde zijn vrouwen - Bedrock
#care - Monique van den Boomen

Opvallend: de oudste mensen op aarde zijn vrouwen

Het geheim van het eeuwige leven

Jewel by Lizette Schaap for the series: Feel

Forever young en het eeuwige leven. Iets wat velen zouden willen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het geheim achter gezond oud worden. Wat opvalt is dat vrouwen over het algemeen veel ouder worden dan mannen. Waar zou dit aan liggen?

Supercentenarians worden ze genoemd; mensen die ouder worden dan 110. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de levensstijl van deze mensen. Ook de Gerontology Research Group (GRG) doet onderzoek naar de oudste mensen op aarde. Volgens deze organisatie zijn er 49 supercentenarians op aarde en van deze 49 supercentenarians zijn er maar liefst 47 vrouw. Verder zijn de tien oudste mensen op aarde allemaal van het vrouwelijke geslacht. Met slechts twee mannen op de hele lijst vragen wij ons af wat de oorzaak is.

Vrouwen leven langer dan mannen met een verschil van vijf tot zes jaar. Bij de leeftijd van 85 zijn er ongeveer zes vrouwen voor elke vier mannen. Bij de leeftijd van 100 jaar is dit één vrouw op nul mannen.

Waarom zijn de langst levende personen allemaal vrouwen? En hoe zou het komen dat vrouwen langer leven dan mannen? Volgens de GRG komt dat doordat vrouwen twee XX-chromosomen hebben, en mannen maar één. Een vrouw heeft daardoor een kopie van ieder gen. Daarnaast veroudert het immuunsysteem van mannen sneller dan dat van vrouwen. Het verouderingsproces van vrouwen wordt hierdoor vertraagd.

Supercentenarians eten wat ze willen

Volgens Dr. Thomas Perls, die onderzoek doet naar supercentenarians aan de Universiteit van Boston, komt dit verschil in levensverwachting doordat vrouwen er vaak een gezondere levensstijl op na houden dan mannen. Mannen roken meer, eten meer voedsel met een hoog cholesterolgehalte en kroppen vaker stress op. In combinatie met een hoge bloeddruk verhogen deze factoren het risico op hartaandoeningen – een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij mannen.

Volgens de World Record Association is de 122-jarige Nguyen Thi Tru op dit moment de oudste persoon op aarde. Ze is geboren in Ho Chi Minh City, Vietnam op 4 mei 1893 en leefde langer dan haar man en acht van haar elf kinderen.

Zou ze een bepaald dieet volgen dat de sleutel is tot het eeuwige leven? Nguyen eet wat ze wil, maar ze heeft wel nooit alcohol gedronken en eet ook nauwelijks vlees. Haar lievelingsgerecht? Bananensoep met palmsuiker. Heerlijk zoet.

Moeten we dan nu met z’n allen massaal aan de bananensoep? Nee, daar lijkt het niet op. Supercentenarians eten wat ze willen. De 116-jarige supercentenarian Susannah Mushatt Jones eet per dag vier bacon strips met ei en is gezond oud geworden, terwijl de WHO bacon op de lijst met kankerverwekkende stoffen heeft gezet. Het geheim? “Eten wat je wil, maar met mate en goed luisteren naar je lichaam.”

In de buurt heeft Nguyen de reputatie van een vrijgevige vrouw. Ze gaf voedsel aan haar buren als zij te kort kwamen, zelfs wanneer ze zelf niet zoveel had. Ook kwam ze regelmatig bidden in de plaatselijke pagode voor haarzelf en de andere dorpsbewoners. Ze doneerde dan ook altijd kleding en geld aan degenen die het hard nodig hadden. Zou het dan simpelweg een goed karma zijn?

Het lijkt erop dat er geen geheime formule is om forever young te blijven en gezond oud te worden. Het belangrijkste is misschien nog wel om te genieten van je leven en je zo oud te gedragen als dat je jezelf voelt.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Monique van den Boomen

Monique is bezig met haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en versterkt het team als tekststagiaire. Als ze niet aan het schrijven is, is ze in de keuken nieuwe recepten aan het uitproberen. En o ja, ooit wil ze nog een boek uitbrengen.

Meer Bedrock

gezonde kapsalon

Hier eet je een gezonde kapsalon (ja echt, voor op je hotspot-lijst)

oud mogen zijn

De kunst van het oud mogen zijn (want, vaak ‘mag’ dat niet)

Marketing is a bitch

Marketing is a bitch (want nee, niet alles met een lachende aardbei op de verpakking is gezond)

Slimme mensen diëten niet

Slimme mensen diëten niet (want afvallen begint in je hoofd)

vlees eten

Een pleidooi: Waarom je juist wél vlees en vis moet eten

basisrecept voor bananenbrood

Het basisrecept voor bananenbrood

gezondheidstips

Onder de loep: de gezondheidstips van je oma