Dit is waarom karma een bitch is - Bedrock
#spirituality - Tanja Terstappen

Dit is waarom karma een bitch is

Het gaat niet om dat ene leugentje om bestwil

Julian Stips

Stiekem pik je het laatste stukje taart van je collega. Opeens krijg je buikpijn en moet je rennen naar de wc. Bad karma. Je krijgt ‘m altijd terug, want: karma’s a bitch. Maar werkt dat echt zo? En kun je karmapunten scoren als je iets liefs doet voor een ander?

Boontje komt om z’n loontje. En wie goed doet, goed ontmoet. Beetje een dooddoener als iemand zo reageert op je verhaal, maar als het om karma gaat kloppen deze uitspraken als een bus. Voor iedereen die denkt dat karma een bitch is die je terugpakt als je een rotstreek hebt uitgehaald, of je beloont als je iemand hebt geholpen… Lees verder. Het gaat iets dieper dan dat.

Karma komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘actie’. Voor de duidelijkheid: karma is nooit goed of fout, maar je acties kunnen wel resulteren in een pijnlijke of moeilijke beleving. Of een plezierige, uiteraard. Het werkt ongeveer zo: met iedere handeling, gedachte of uitspraak, start je een oorzaak die automatisch een gevolg heeft. Als die actie ‘goed’ was, zal het gevolg ook gemakkelijker ‘goed’ zijn. Volg je het nog?

“Bij iedere actie plant je een zaadje,” legt Marnix van Rossum uit, die jarenlang het boeddhisme bestudeerde. “Zoals vipassana-leraar S.N. Goenka zegt: ‘Uit een appelzaadje groeit geen perenboom’, het soort zaadje bepaalt het soort plantje. Als je dus iets ‘slechts’ doet, kun je niet verwachten dat daar iets goeds uit voortkomt. Of andersom. Mensen die open en vrijgevig zijn bijvoorbeeld, creëren meer goodwill om zich heen dan mensen die vooral aan zichzelf denken.”

We kunnen roepen hoe succesvol we zijn, als we het onbewust niet geloven zal zich dat uitkristalliseren

Wet van aantrekking

Oké, mindful zijn in wat je doet, zegt en denkt dus. Maar… karma zit vaak dieper dan je denkt. Het gaat heus niet om dat ene leugentje om bestwil. En met ‘nog even snel een aardig bericht sturen naar je moeder’ scoor je geen extra karmapunten. Marnix: “Karma gaat ook over onbewuste overtuigingen of gevoelens. We kunnen nog zo roepen hoe succesvol we zijn, als we het onbewust niet geloven zal zich dat op een bepaald moment uitkristalliseren. Zo werkt de wet van aantrekking. Karma is een proces dat bepalend is in wat zich manifesteert in ons leven. Andere voorbeelden: ‘niemand houdt van me’, ‘mensen verlaten me’. Als daar je diepe innerlijke overtuiging zit, zal dat onbewust de situatie zo beïnvloeden dat er steeds iets vergelijkbaars gebeurt en het gevoel wordt herleeft.”

Gevoelens zijn sterke karmische krachten en kunnen daardoor lang vastgehouden worden. In het boeddhisme wordt zelfs gekeken naar karma uit vorige levens. “Soms blijven we reageren vanuit een gevoel dat is ontstaan in onze kindertijd. Stel: ouders gaan scheiden. De kans is groot dat een kind niet begrijpt dat een ouder bijvoorbeeld verliefd is op een ander. Het denkt: ‘Ik ben vast niet lief genoeg, anders bleef papa of mama wel thuis’. Dit gevoel kunnen we vasthouden. Het wordt onze identiteit en kan veel van ons gedrag beïnvloeden. Altijd extra hard werken, perfectionistisch zijn… Omdat we op een dieper niveau het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn. Gefaald te hebben. En de ouder, aan de andere kant, heeft in dit geval het kind gekwetst. Al was dat zonder slechte bedoelingen, de kans is groot dat hij of zij daar zelf ook nadeel van ondervindt.”

Dus als het leven je opzettelijk tegen lijkt te zitten, mensen je lullig blijven behandelen, je steeds blijft struikelen over je eigen veters, óf over serieuzere zaken… Probeer dan eens terug te kijken: van gevolg, naar oorzaak, naar actie. Misschien is het niet karma die de bitch was…?

Last van bad karma?

Zo doorbreek je karmische patronen volgens Marnix.

  • Neem verantwoordelijkheid voor gebeurtenissen in je eigen leven;
  • Observeer en accepteer je gevoelens en neigingen, zonder ze direct uit te leven als waarheid;
  • Onderzoek en ervaar je onderliggende overtuigingen;
  • Daag jezelf uit tot andere percepties en gedachten, ook al lijken degene die je hebt de waarheid;
  • Leer jezelf een houding aan van onderzoek en interesse. Niets is fout, alles is een moment om wijzer te worden. Hoe sneller je karmische patronen snapt, hoe minder lang ze zich zullen herhalen;
  • Leer je neer te leggen bij verandering en oefen loslaten;
  • Oefen vergeving, spijt, compassie, mededogen, verheuging in het geluk van een ander en liefde. Het liefst vanuit inzicht en waarachtigheid.

Marnix van Rossum is meditatieleraar en coach en ontwikkelde het Mindfulness.in-model. Momenteel werkt hij aan het boek ‘The Return Journey’ over onder andere reïncarnatie.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Tanja Terstappen

Tanja is freelance redacteur en content manager. Na zes jaar vaste dienst, o.a. als online editor bij Glamour, lonkte de vrijheid. Doen waar je energie van krijgt, wat goed voelt en daar bijblijven. Geïnspireerd door spiritual teachers als Jeff Foster en Bentinho Massaro lukt dat aardig. Al blijkt het een eeuwige - maar o zo interessante - zoektocht voor een hardnekkige sucker for love, roker en workaholic.

Meer Bedrock

identiteit

Stop met zoeken naar je ware identiteit (alleen dan vind je ‘m)

spreuken van de Dalai Lama

De 20 mooiste spreuken van de Dalai Lama

betekenis van zen

De ware betekenis van ‘zen’ (en hoe je echt ‘helemaal zen’ kan worden)

spirituele ontwikkeling

Kick-start je spirituele ontwikkeling met deze drie handige tips

Waarom mindfulness-meditatie werkt (en niet zweverig is)

10 meditatietechnieken (vind de vorm die bij jouw doel past)

spiritueel

Waarom praten mensen die spiritueel zijn altijd zo zweverig?