Plastic schoenen die ook nog eens goed voor het milieu zijn (ja, echt) - Bedrock
#sustainability - Abigail & Lavinia

Plastic schoenen die ook nog eens goed voor het milieu zijn (ja, echt)

Shoptip: eco-merk Melissa

Melissa Shoes

Plastic schoenen. Wat is daar nou eco aan? Laat ons even uitleggen hoe het zit. Wij zijn namelijk enorme Melissa fans, en dat is niet zonder reden. (En we zijn in goed gezelschap: ook zangeressen Leona Lewis en Katy Perry wandelen graag rond in de bekende plastic muiltjes.)

Een stukje geschiedenis

Tussen alle relatief nieuwe eco-merken is Melissa al een oude rot in het vak. Opgericht in 1971 is het ondertussen uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met outlets in meer dan 80 landen. Met 40 jaar ervaring onder de riem kan Melissa dus gerust een pionier in de plastic schoenenindustrie genoemd worden. Amerikaanse CEO Michele Levy: “Melissa is uniek op het gebied van design technologie en comfort. We zijn het enige bedrijf in de wereld dat zich al 40 jaar exclusief bezighoudt met het maken van plastic schoenen. Er is niemand die ze kan maken zoals wij ze kunnen maken. Ons motto is kwaliteit in design, mode en milieuvriendelijkheid. Dat vind je niet in China.”

Duurzaamheid

Melissa schoenen worden gemaakt van maar één materiaal, genaamd Melflex, in 2008 ontwikkeld door Melissa zelf. De Melflex wordt in een vorm geïnjecteerd waardoor er bijna geen restmateriaal achter blijft en er geen lijm gebruikt hoeft te worden. De fabriek waar ze gemaakt worden hoeft dus zeer weinig afval te verwerken. Overgebleven schoenen worden gerecycled in de volgende collecties. Zo zijn die plastic schoentjes die op het eerste gezicht helemaal niet zo eco conscious lijken toch best goed bezig. We like! Er komt geen leer aan te pas, dus ook dierenleedvrij. Double like! 
Daarnaast heeft de Melflex het voordeel dat het – net als een leren schoen – zich naar de voet van de drager vormt, moeilijk doordringbaar is, waterproof en erg duurzaam is; ze gaan jaren mee. Goede zet dus van Melissa, maar daar houdt het niet op. Naast duurzaam bezig zijn is ook het welzijn van hun werkers van belang en mogen zij op een hoger loon rekenen dan de gemiddelde werker. Triple like.

 MELISSA SHOES FLOX III SANDAAL ZWART WIT €99,95

MELISSA SHOES FLOX III SANDAAL ZWART WIT
€99,95

Melissa gaat regelmatig samenwerkingen aan met grote namen uit de modewereld: Vivienne Westwood, Jean-Paul Gaultier en Karl Lagerfeld (om er maar een paar te noemen), en ieder jaar worden er weer nieuwe designers uitgenodigd om hun eigen draai aan de Melissa schoen te geven. Nu zijn de schoenen van de hand van bekende designers of speciale uitgaven best prijzig (de Melissa rolschaats is 530 dollar), maar dat is ook weer het mooie van Melissa: je hoeft geen tweede hypotheek te nemen om een paar echte Melissa’s aan te schaffen. Voor 75 dollar kom je namelijk ook al een eind.

Dus: eco verantwoord, diervriendelijk, comfortabel, betaalbaar en hip. Daar houden we van.

Melissa shop je via de Geitenwollenwinkel.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Abigail & Lavinia

Een tweeling met een missie. Er sterven jaarlijks meer dan 100 miljoen dieren voor de mode. Onacceptabel, vinden wij. En wat je niet kan accepteren moet je veranderen. Daarom zijn wij onze merken Real Fake en Geitenwollenshirts gestart. Via deze labels geven wij mensen een makkelijk alternatief om zo dier- en milieuvriendelijk mogelijk te kunnen leven.

Meer Bedrock

Helpt jouw duurzame levensstijl mee het klimaat te redden, of hou je jezelf voor de gek?

milieu

Dit is nóg slechter voor het milieu dan vlees (yep, echt waar)

Deze Amerikaanse app meet de invloed van jouw aankoop op de wereld

knuffels

Gespot door de redactie: knuffels die kinderen leren over plastic in de oceaan

ramp in Bangladesh

Wat is er veranderd sinds de ramp in Bangladesh?

Een lijntje cocaïne snuiven? Dat is een stuk schadelijker dan je denkt

fair fashion

Gespot door de redactie: fair fashion en een festival over aardgasvrij wonen