Melk die naar melk smaakt, maar dan zonder de koe. Kan dat? - Bedrock
#nutrition - Monique van den Boomen

Melk die naar melk smaakt, maar dan zonder de koe. Kan dat?

Vegan melk met de smaak van dierlijke melk

Peggy Kuiper

We drinken met z’n allen ontzettend veel melk. De belasting van de melkproductie op ons milieu is enorm. In de schappen van de supermarkt liggen veel plantaardige alternatieven, maar liefhebbers van dierlijke melk zijn nog niet om. Het proeft namelijk toch nog net even anders. De smaak van dierlijke melk, maar dan zonder koe – zou dat mogelijk zijn? Muufri dacht van wel.

De grote hoeveelheid melk die we drinken in combinatie met een wereldpopulatie die maar blijft groeien (verwacht wordt dat er in 2050 maar liefst 9 biljoen mensen op deze aardbol rond zullen lopen), maakt het steeds moeilijker om aan de vraag van melk te blijven voldoen. Vee wordt groot gebracht voor hun melk, terwijl de veehouderij een enorme impact op het milieu heeft. Gelukkig komt hier steeds meer aandacht voor, bijvoorbeeld door documentaires als Cowspiracy.

Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige melk; met het welzijn van de dieren en onze planeet in het achterhoofd. Maar bijvoorbeeld ook omdat ze een lactose-intolerantie hebben, of willen letten op hun calorie-inname. Er is alleen een groot verschil tussen de smaak van dierlijke en plantaardige melk. Voor mensen die eigenlijk liever plantaardige melk drinken, maar de smaak van dierlijke melk lekkerder vinden, is er geen tussenoplossing te vinden.

Biowetenschappers Perumal Gandhi en Ryan Pandya, beiden vegan, zijn op zoek gegaan naar dit alternatief. Met Muufri (spreek uit als: Moo-free) willen zij een mix creĆ«ren tussen dierlijke en plantaardige melk. De melk wordt gemaakt op eenzelfde soort manier als dat we bier brouwen: door middel van gisten. Aan de plantaardige melk worden eiwitten toegevoegd die moeten zorgen voor meer structuur. Daarnaast moeten de toegevoegde vetzuren zorgen voor een rijkere smaak. Het smaakt door deze processen hetzelfde als dierlijke melk, maar er komt geen koe aan te pas. Muufri kan er ook voor zorgen dat het belastende effect op het milieu wegvalt, doordat vee niet langer groot gebracht hoeft te worden voor de melk. Hartstikke vegan dus. Muufri is daarnaast ook veel gezonder, doordat het minder ‘slecht’ cholesterol en hormonen dan ‘gewone’ dierlijke melk bevat.

Muufri - Melk zonder koe

De bedenkers hopen het product zo snel mogelijk op de markt te kunnen brengen, dus houd Muufri in de gaten.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Monique van den Boomen

Monique is bezig met haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en versterkt het team als tekststagiaire. Als ze niet aan het schrijven is, is ze in de keuken nieuwe recepten aan het uitproberen. En o ja, ooit wil ze nog een boek uitbrengen.

Meer Bedrock

tips en to do's

Gespot door de redactie: handgemaakte sieraden en een nieuw zuivelmerk

cravings

Grijp je naar ongezond eten als je moe bent? Zo ben je de cravings te slim af

Gespot door de redactie: prachtige tapijten en vegan verzorgingsproducten

Waarom ik 40 dagen niks meer eet dat met dieren te maken heeft

Dit zijn de duurzame trends voor 2017 (en later)

Alle wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op negatieve opmerkingen over veganisten

Hoe zeg je dat je vegetariƫr/veganist bent?