Zo zet ik al mijn problemen en stress in perspectief - Bedrock
#travel - Cato van Ee

Zo zet ik al mijn problemen en stress in perspectief

The Overview Effect neemt je in 20 minuten mee op een inspirerende ruimtereis door het universum

Soesja Leugs

Jaren geleden liet mijn nichtje mij dit korte filmpje zien: The Overview Effect. Hierin wordt het gevoel beschreven dat astronauten krijgen als ze vanuit de ruimte terug kijken op aarde. Met prachtige beelden laat deze documentaire zien hoe onze aarde in de ruimte zweeft, en hoe wij deel uitmaken van het universum.

The Overview Effect neemt je in 20 minuten mee op een inspirerende ruimtereis door het universum en geeft je daarbij food for thought. De astronauten beschrijven allemaal hetzelfde gevoel van een diepgaand begrip voor de interconnectie van al het leven. Op het moment dat ze vanuit hun ruimtestation terug kijken naar ‘onze thuis’ beseffen ze hoe fragiel ‘our beautiful blue dot’ eigenlijk is en krijgen de astronauten een vernieuwd gevoel van verantwoordelijkheid ten opzichte van het zorgdragen voor de natuur en het milieu.

Vaak als ik in het vliegtuig zit, staar ik uit mijn raampje en denk ik hieraan terug. Ik zie wisselende landschappen, steden, bergen, de eindeloze oceaan en mooie grote witte wolkenvelden voorbijkomen. Ik geniet enorm van de zonsopgangen (dat is elke vroege ochtendvlucht waard) en zonsondergangen, wanneer de lucht in een regenboog aan pastelkleuren verandert.

Zo-zet-ik-mijn-leven-in-perspectief-B1

Als ik vanuit Schiphol opstijg en in de verte de Madurodam versie van Nederland zie — alle mini huisjes en mini weggetjes — worden al mijn problemen en stress in perspectief gezet. Opeens is er een bewustwording van hoe klein een individu eigenlijk is en ben ik in staat om mijn gedachtes te relativeren. Hierin vind ik rust.

Die ene kleine irritatie of stressgedachte over een bepaalde situatie kan ik dan loslaten. Zonder oordeel kijk ik naar beneden en dit ervaar ik als een vorm van meditatie. Ik hoef even helemaal niks van mezelf (je hebt natuurlijk door je onbereikbaarheid al die heerlijke rust in het vliegtuig, wat ik in mijn vorige column beschreef), ik kijk naar onze wonderschone planeet, en laat al het moois op me af komen. Natuurlijk heb ik vaak het ‘probleem’ dat ik snel in slaap val, maar gelukkig vlieg ik vaak genoeg om dit gevoel opnieuw te ervaren.

Zo-zet-ik-mijn-leven-in-perspectief-B2

Het extreme gevoel dat astronauten meemaken in space kan je natuurlijk niet vanuit het vliegtuig voelen. Wat je wel vanuit het vliegtuig kunt zien is dat we met z’n allen op deze ene planeet leven. Op land gescheiden door grenzen, vanuit de lucht zijn we één geheel wat maakt dat ‘the Earth is home to us all’. Dit laat maar weer even zien hoe belangrijk het is om voor onze fragiele planeet te zorgen.

Het is aan ons allen, zodat ook onze kleinkinderen de kinderen van Moeder Aarde blijven.

The Overview Effect is een echte aanrader. Kort maar zeer krachtig. En voor wie niet genoeg kan krijgen, de makers hebben onlangs een speelfilm uitgebracht: Planetary.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Cato van Ee

Cato is al ruim 8 jaar model en altijd on-the-go voor haar werk over de hele wereld. De bijzondere locaties en verschillende culturen inspireren haar, maar het liefste spendeert ze tijd met haar vriend, vrienden en familie in Amsterdam. Reis met haar mee in haar zoektocht naar rust en balans in een chaotisch leven. Heeft verder een voorliefde voor New York, yoga en is lichtelijk verslaafd aan Kolonisten van Katan.

Meer Bedrock

Fluisterzen: in slaap vallen door tikkende nagels

buitenland

23 redenen om een tijdje in het buitenland te gaan wonen

vrij leven

Een vrij leven, hoe doe je dat met (geen) geld? (deel 2)

Waarom een museumbezoek goed is voor lichaam en geest

betekenis van zen

De ware betekenis van ‘zen’ (en hoe je echt ‘helemaal zen’ kan worden)

yoga retraite IJsland

Je batterij opladen op het magische IJsland

Bedrock’s meditatie voor ouders: deel 1 (5 minuten)