Zo krijg je vleeseters aan de salade - Bedrock
#nutrition - Anouk Mentink

Zo krijg je vleeseters aan de salade

Zo verleid je een carnivoor

Anne Spratt

Sla is voor konijnen, bloemkool voor vegetariërs, aldus de verstokte carnivoor. Hoe krijg je vleeseters toch aan de sla? De Deense tv-chef Trine Hahnemann deelt haar beste tips.

In haar negen kantines in Denemarken probeert ze dagelijks de eetgewoontes van haar 3000 gasten stukje bij beetje te veranderen. Niet eenvoudig in een land dat vóór de new Nordic Cuisine zwoer bij gekookt varken en spek. Ook in Trines kantines meden met name kerels groentesalades als de pest. ‘Totdat ik er bacon overheen strooide,’ zegt ze met een glimlach op het gezicht.

Groente op nummer één

Leren dat groente de hoofdrol verdient is volgens de Deense chef de eerste stap naar succes. ‘In Noord-Europese landen denken we bij een maaltijd meteen aan vlees en zoeken we daarna pas bijpassende groente. Maar draai het nu eens om: kies de groente eerst en verrijk de maaltijd later met een beetje varken of rund. Honderd gram vlees per dag is meer dan genoeg én beter voor het milieu.’

Jeugdtrauma

Hahnemann denkt dat de afkeer van groente veelal te wijten is aan een jeugdtrauma van de tot snot gekookte spruit. ‘Mijn moeder is de grootste schat, maar ook ik heb die slappe groenten op mijn bord gehad. Ik begrijp de afkeer helemaal. Mijn advies? Volg bij de aanschaf van groente het seizoen en kook ze niet kapot. Spliterwten zijn lekker in de soep, maar heb je ze wel eens verwerkt tot crackers voor bij de sla? Wees creatief, er is zoveel mogelijk.’

Groente bereiden op zo’n manier dat vlees overbodig wordt is dus de truc. Hahnemann kookt boerenkool niet kapot in vette saus – ‘typisch Deens, walgelijk’ – maar maakt er liever pesto of pizza van. ‘Of rooster knolselderij met zeezout in de oven. Wedden dat je de carnivoor niet meer hoort? Vrienden vragen me wel eens: heerlijk Trine, zit er vlees in dit gerecht? Dit is een fijn maal, antwoord ik dan, dat ik met liefde heb gemaakt. Dat is naar mijn mening genoeg. Dus nee, ik ga je niet vertellen of ik vlees heb toegevoegd.’

Om diezelfde reden doet de Deense tv-chef het liefst termen als vegetarisch en veganistisch in de ban. ‘Op die manier blijven we groente in een hokje stoppen en maken we er een issue van, in plaats van gewoon over eten te praten. Veganisten maken carnivoren bang. Daarom moeten we vandaag nog met die hokjes stoppen, anders gaan de vleeseters nooit overstag.’

Tip! Probeer eens Trine’s winter salades met heerlijke kruiden.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

milieu

Dit is nóg slechter voor het milieu dan vlees (yep, echt waar)

duurzaam mogelijk te eten

Hoe zo duurzaam mogelijk te eten zonder veganist te worden

gezellige vleeswaren

Het probleem van gezellige vleeswaren (met een berengezichtje)

Gespot door de redactie: prachtige tapijten en vegan verzorgingsproducten

Duurzaam boodschappen doen? Dat doe je bij deze supermarkten

Nederland en Zweden slaan de handen ineen en verwijderen zelfklevende etiketten op voeding

Waarom ik 40 dagen niks meer eet dat met dieren te maken heeft