4 hele goede redenen om meer chocolade te eten – Bedrock
#nutrition - Monique van den Boomen

4 hele goede redenen om meer chocolade te eten

Het wetenschappelijk onderbouwde effect van cacao op je gezondheid

Peggy Kuiper

Chocolade is heerlijk. Maar hoe gezond is het eigenlijk? Sommige experts beweren dat het goed voor je is om dagelijks een klein stukje pure chocolade te eten. Het zou goed zijn voor je gezondheid en je humeur. Maar waarom eigenlijk?

Wat is chocolade?

Cacao staat bekend om zijn positieve invloed op het lichaam. Over het algemeen geldt: hoe hoger het cacaogehalte, hoe gezonder de chocolade. Er wordt meestal gesproken over drie soorten chocolade: puur, melk en wit. Melkchocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker, melk en smaakstoffen. Het verschil is dat pure chocolade geen melk bevat en dat witte chocola geen cacaopoeder bevat. Pure chocolade is het gezondst, doordat het de grootste hoeveelheid cacao bevat. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van cacao?

Het is goed voor je hart

Cacao is een rijke bron van flavonoids. Dit zijn antioxidanten die je cellen en weefsels beschermen. Op de lange termijn kan dit hart- en vaatziekten voorkomen. Een onderzoek in het Chemistry Central Journal heeft zelfs ontdekt dat pure chocolade meer antioxidanten bevat dan superfruits als blauwe bessen en Açai-bessen.

Last van een hoge bloeddruk? Cacao stimuleert de bloeddoorstroming en verlaagt de bloeddruk. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in het European Heart Journal. Op de lange termijn zorgt dit voor minder risico op hart- en vaatziekten.

Nog een healthy benefit is dat chocolade goed is voor je cholesterol. Onderzoek heeft uitgewezen dat cacao het niveau van HDL – ‘het goede cholesterol’ – stimuleert.

Het verbetert je geheugen

Een onderzoek van het Colombian University Medical Center heeft uitgewezen dat chocolade goed is voor het geheugen. Een van de ingrediënten van chocolade, flavonoids, kan namelijk het proces van geheugenverlies vertragen. Het ingrediënt stimuleert de bloeddoorstroming in het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen. Wel belangrijk om te weten: het onderzoek is gesponsord door Mars, Inc.

Het heeft een positieve invloed op je humeur

Chocolade wordt al lange tijd geassocieerd met liefde. Dat is niet geheel toevallig, want onderzoekers hebben een verband tussen je favoriete snoepgoed en de liefde ontdekt. Chocolade bevat namelijk het bestanddeel fenylethylamine (PEA), een stof in de hersenen die wordt vrijgegeven tijdens een geluksmoment.

Daarnaast bevat chocolade het stofje anandamide, wat zorgt voor een vergelijkbaar effect als marihuana. Het eten van een stuk chocolade zal je heus niet high maken, maar het zorgt er wel voor dat je jezelf meer ontspannen voelt en minder angstig bent. Het enige nadeel: je kunt aan dit stofje verslaafd raken… en dus ook aan chocolade.

Het helpt je om af te vallen

Wetenschappers hebben ontdekt dat cacao oligomeric procyanidins (OPC) bevat, een stofje dat gewichtstoename tegengaat. Maar dat is nog niet alles: onderzoekers denken zelfs dat OPC in cacao van belang kan zijn bij de bestrijding van diabetes, doordat het stofje invloed heeft op het glucosegehalte in je bloed.

Kom maar op met dat stukje chocolade

Welke soort chocolade kun je het beste eten? Kies voor pure chocolade, hier zit de meeste cacao in. Experts raden aan om dagelijks een klein stukje pure chocolade te nemen van ongeveer 30 tot 60 gram. Dus geniet, maar eet met mate.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Monique van den Boomen

Monique is bezig met haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en versterkt het team als tekststagiaire. Als ze niet aan het schrijven is, is ze in de keuken nieuwe recepten aan het uitproberen. En o ja, ooit wil ze nog een boek uitbrengen.

Meer Bedrock

Deze gezonde manier van afvallen is voor iedereen haalbaar (volgens een Britse tv-dokter)

Steeds meer restaurants richten zich op groenten (én wild)

Mooi initiatief: een box vol gratis levensmiddelen voor mensen in nood

Interesse in voeding en natuur? Dit is dan de leukste baan voor jou: voedselboswachter

Dit zijn de food trends voor 2017 (watermeloen water, anyone?)

Hoe (én waarom) je smaak verandert als je ouder wordt

Kun je altijd nog wel méér eten? Zo kom je er vanaf