Tip: That Sugar Film – Bedrock
#nutrition - Monique van den Boomen

Tip: That Sugar Film

Wat zijn de effecten van suiker op het menselijk lichaam?

We krijgen te veel suiker binnen. Niet alleen uit ongezonde dingen zoals Cola of ijs, maar juist ook uit de zogenaamde ‘gezonde’ producten zoals ontbijtgranen en smoothies. Een groot deel van deze voedingsproducten zit vol met geraffineerde suikers. In That Sugar Film laat Australische documentaire-maker Damon Gameau zien wat het effect van deze suikers is op ons lichaam.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moeten we per dag niet meer dan zes theelepels (25 gram) suiker eten. Onze dagelijkse voeding barst van de suikers. Een schaaltje met yoghurt en meusli bevat zo’n 25 gram, in een blikje frisdrank zit zo’n 40 gram. De gemiddelde Nederlander krijgt dagelijks zo’n 122 gram suiker binnen, dat zijn bijna dertig theelepels met suiker.

Drie jaar geleden verbande Damon suiker uit zijn leven. In That Sugar Film gaat Damon op zoek naar de effecten van suiker op een gezond lichaam. Wat gebeurt er als iemand met een gezond lichaam veertig theelepels suiker per dag naar binnen werkt, twee maanden lang? Bij Damon zorgde het voor leverziekte, 10 cm meer buikvet, stemmingswisselingen en (volgens de artsen) aandoeningen die zouden kunnen leiden tot hartproblemen.

That-Sugar-Story

Wat het zo shocking maakt, is dat de complete veertig theelepels suiker afkomstig waren uit voedingsproducten die door veel mensen als gezond worden gezien. Denk aan producten als ontbijtgranen, smoothies, muesli bars en magere yoghurt. Volgens Damon weten we namelijk wel wat er gebeurt als we de hele dag alleen maar Coca-Cola en chocoladerepen zouden eten. Het gaat er juist om dat mensen niet weten wat er eigenlijk in zogenaamde ‘gezonde’ producten zit. In advertenties en commercials worden deze producten aangeprezen als gezond en natuurlijk, waardoor mensen denken dat ze een verantwoorde keuze maken. Ondertussen zitten veel van deze producten vol met suikers.

www.thatsugarfilm.com

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Monique van den Boomen

Monique is bezig met haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en versterkt het team als tekststagiaire. Als ze niet aan het schrijven is, is ze in de keuken nieuwe recepten aan het uitproberen. En o ja, ooit wil ze nog een boek uitbrengen.

Meer Bedrock

Deze gezonde manier van afvallen is voor iedereen haalbaar (volgens een Britse tv-dokter)

Steeds meer restaurants richten zich op groenten (én wild)

De ultieme tip van een modejournalist voor een duurzame garderobe

Gespot door de redactie: een healthy brunch en een magische running experience

Mooi initiatief: een box vol gratis levensmiddelen voor mensen in nood

Interesse in voeding en natuur? Dit is dan de leukste baan voor jou: voedselboswachter

Smak, slik, slurp. Hoe eet- en drinkgeluiden mensen ziek van woede maken

Dit zijn de food trends voor 2017 (watermeloen water, anyone?)