Duurzaam mode-icoon: Stella McCartney - Bedrock
#sustainability - Abigail & Lavinia

Duurzaam mode-icoon: Stella McCartney

BEDROCK roept Stella McCartney uit tot superwoman

Als je tussen de grote namen in de designwereld gaat zoeken naar een ontwerper die verantwoord en duurzaam bezig is, kom je toch wel als eerste (en bijna enige) uit bij Stella McCartney. Dat het kind van ex-Beatle Paul en fotografe Linda McCartney de status van ‘de dochter van’ inmiddels allang ontgroeid is moge duidelijk zijn: al jaren oogst ze met haar collecties veel bewondering in binnen en buitenland.

Hoewel er in het begin van haar carrière veel boze tongen beweerden dat ze op de roem van haar vader meeliftte (Naomi Campbell en Kate Moss liepen in haar eindexamenshow) vielen diezelfde tongen een paar jaar later stil, toen Stella bewees dat ze écht wat in haar creatieve mars had. Ondertussen heeft ze laten zien dat ze niet alleen wel degelijk een begiftigd modeontwerpster is, maar – met het oprichten en runnen van haar eigen label, Stella McCartney – ook nog eens een rasechte zakenvrouw. Oh, en ze vond ergens ook nog de tijd om vier kinderen op de wereld te zetten.

Ze groeide op op een biologische boerderij in het Engelse Sussex, waar haar ouders dieren hielden en hun eigen eten verbouwden. “Ik ben opgevoed met het idee dat we hier allemaal samen op deze planeet leven,” zegt Stella. Haar passie voor diervriendelijk en ethisch ondernemen heeft ze aan haar in 1995 overleden moeder Linda te danken.

“Mijn moeder heeft een enorme invloed op me gehad, niet alleen door hoe ze zich kleedde, maar ook haar spirit. Ze was getrouwd met een van de beroemdste mannen van de wereld, en ze droeg nooit make-up! Kun je je dat voorstellen? Die moed, dat zelfvertrouwen is iets wat ik tot op heden nog nooit bij een andere vrouw gezien heb.”

Wat zo bijzonder is aan Stella McCartney zijn haar opvattingen over diervriendelijkheid en duurzaamheid in de modewereld. Voor haar ‘Stella McCartney’ label wordt geen leer of PVC gebruikt, en ook wol is ze vanaf gestapt toen bekend werd dat ook dát niet zonder dierenleed wordt gemaakt. Er is op het niveau waar Stella zich bevindt eigenlijk niemand waar je haar mee kunt vergelijken; er is geen designer die zo bewust bezig is als zij. Compromis gelooft ze niet in. “Je hoeft niet in te leveren op de glamour, de schoonheid, het escapisme van de mode om verantwoord bezig te zijn,” vindt Stella. “Je kunt het allemaal hebben en nog steeds duurzaam en diervriendelijk zijn. My job is to create beautiful things first and foremost.”

Een belangrijk gegeven in de huidige mode-industrie. Misschien kijken we over twintig jaar terug op deze tijd en zeggen we dan ‘Stella McCartney, daar begon het mee. Zij nam het voortouw, en liet de modewereld zien dat het ook anders kon.’

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Abigail & Lavinia

Een tweeling met een missie. Er sterven jaarlijks meer dan 100 miljoen dieren voor de mode. Onacceptabel, vinden wij. En wat je niet kan accepteren moet je veranderen. Daarom zijn wij onze merken Real Fake en Geitenwollenshirts gestart. Via deze labels geven wij mensen een makkelijk alternatief om zo dier- en milieuvriendelijk mogelijk te kunnen leven.

Meer Bedrock

festivals

De gigantische impact van ál die festivals (en hoe we dat kunnen verminderen)

gezond eten

Waarom duurzaam en gezond eten geen druppel op de gloeiende plaat is

nieuwe outfit

Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu

klein

Waarom ‘klein is fijn’ jouw nieuwe levensmotto moet worden

duurzaamheid

Duurzaamheid is goed, maar met regeneratie maken we pas echt het verschil

auto

Heb je een auto? Dit is hoeveel impact dat op het milieu heeft (300 bomen planten, anyone?)

Mooi! Deze reportage laat zien welke schonere alternatieven er zijn voor plastic voorwerpen