Cheers! Wijn bevat mogelijk meer alcohol dan gedacht - Bedrock
#care - Monique van den Boomen

Cheers! Wijn bevat mogelijk meer alcohol dan gedacht

Het alcoholpercentage dat op het etiket vermeld staat, klopt in veel gevallen niet

The Phoneyclub

Hoofdpijn na een avond wijn drinken, terwijl het echt maar een paar glazen waren? Dit zou te maken kunnen hebben met de hoeveelheid alcohol in je wijn. Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat veel flessen wijn meer alcohol bevatten dan op het etiket vermeld staat.

Uit het onderzoek van de Universiteit van Californië is gebleken dat 60 procent van de wijnflessen meer alcohol bevat dan dat er op het label staat. Tijdens het onderzoek zijn 100.000 wijnflessen van over de hele wereld bestudeerd. In de wijn zat een alcoholpercentage dat gemiddeld 0,42 procent hoger lag dan het alcoholpercentage dat op het etiket vermeld stond. In enkele gevallen was er zelfs sprake van een afwijking die ver boven het gemiddelde van 0,42 procent lag. Het alcoholpercentage dat op flessen rode wijn uit Spanje en Chili stond verschilde het meeste met het werkelijke alcoholpercentage.

Een afwijking van 0,42 procent lijkt maar een klein verschil, maar het kan negatieve effecten hebben als mensen zich er niet van bewust zijn. Het kan gevaarlijk zijn als consumenten de hoeveelheid alcohol die ze binnenkrijgen onderschatten. Ten eerste is het slecht voor de gezondheid, maar de drinker kan ook in de auto stappen met een hoger alcoholpromillage in het bloed dan is toegestaan.

De wijnfabrikanten waren volgens het onderzoek op de hoogte van het werkelijke alcoholpercentage in de flessen. Ze veranderden naar eigen zeggen het percentage omdat er vanuit de consument vraag is naar wijn met een bepaald alcoholpercentage.

Je leest het volledige onderzoek in het Journal of Wine Economics.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

schaamte

Schaamte, zo blijkt uit onderzoek, is niets om je voor te schamen

er uit zien als je naam

Serieus, je ziet er écht uit zoals je naam

tegelijk ongesteld

Tegelijk ongesteld worden: toeval of is er een wetenschappelijke verklaring voor?

genen

Hoe je geluksniveau deels bepaald wordt door je genen

Hoe je tóch in een sleur terechtkwam (en waarom dat niet erg is)

flirten

De drie fases van flirten volgens de wetenschap (slaag jij erin?)

black-out

Teveel gedronken? Dit gebeurt er met je hersenen als je een black-out hebt