Hoe te neus detoxen in 5 simpele stappen - Bedrock
#care - Frances Shoemack

Hoe te neus detoxen in 5 simpele stappen

Niet alleen je neus zal je dankbaar zijn voor een pauze aan synthetische geuren

Velen van ons zijn wel bekend met de Nieuwjaars-detox. 1 januari stoppen we massaal met het eten van bewerkte producten, schrappen we koffie en alcohol, beginnen we aan de detoxsapjes en zweren we meer te sporten, slapen en mediteren om zo het nieuwe jaar (waarschijnlijk door de nasleep van de feestmaand december) met een hersteld gevoel van eigenwaarde te starten.

Wat nog niet veel mensen weten, en ook niet bekend is bij de meeste detoxes, is dat het verminderen van blootstelling aan synthetische geuren een van de meest efficiënte manieren is om toxische inname/belasting te verminderen. Wat betekent dit? Er zitten kunstmatige aroma’s in ons voedsel en synthetische parfum bevat een cocktail van giftige stoffen. Deze worden geabsorbeerd door je luchtwegen en huidcellen en zijn schadelijk voor je gezondheid en welzijn.

Niet alleen je neus zal je dankbaar zijn voor een pauze aan synthetische geuren; meerdere gebieden van je gezondheid zullen op een positieve manier worden beïnvloed en ook mensen en dieren om je heen zullen beter af zijn. Negatieve effecten die kunnen ontstaan door blootstelling aan geparfumeerde producten zijn onder andere allergische reacties als: hoofdpijn, benauwdheid en astma.

Op dezelfde manier waarop ons smaakvermogen verbetert na het stoppen met het eten van zout, suiker en kunstmatige smaakstoffen, kan ons reukvermogen worden versterkt door te stoppen met het gebruik van kunstmatige geurstoffen. Feitje: het is zelfs zo dat onze geurcellen elke 28 dagen vernieuwd worden, wat betekent dat je elke maand de kans krijgt om je volledige reukvermogen weer terug te krijgen.

Re-awaken your sense of smell 1

Het is verbazingwekkend hoe veel geparfumeerde producten de meeste mensen per dag gebruiken. Hieronder een kort overzicht van de grootste boosdoeners met een aantal goede alternatieven. Een week, tien dagen of een maand met een verminderde blootstelling aan synthetische geurstoffen zal je wellicht doen verbazen. Je neus en je reuk zullen veel meer in harmonie zijn met de wonderlijke geurenwereld om je heen. Elke diepe ademhaling zal je zoveel moois brengen.

Wat te doen voor jou Nieuwjaars geur detox

Geurkaarsen, luchtverfrisser en geurverspreiders

Stop tijdens je detox met het gebruik van deze producten of brand als alternatief een organic olie in een oliebrander.

Geparfumeerde body- en gezichtslotion

Schaf een natuurlijke (liefst organic) olie aan met een subtiele geur. Ruwe amandelolie of kokosolie zijn heerlijke varianten!

Geparfumeerde deodorant

Schakel over naar een natuurlijke variant of probeer zelfs eens zonder deodorant de dag door te komen. Je zult wellicht aangenaam verrast zijn dat deodorant niet eens zo noodzakelijk hoeft te zijn, vooral niet tijdens de koudere maanden!

Eau de Parfum/Cologne

Stop tijdens je detox met het gebruik van parfum, of switch naar een natuurlijke (liefst organic) variant.

Wasmiddel

Switch naar een eco-vriendelijke, geurloze variant, zoals bijvoorbeeld zeepnoten. Waarschuwing: Als je eenmaal stopt met synthetische geuren, is het moeilijk om weer terug te gaan.

Bron ”Not so sexy – The health risks of secret chemicals in fragrance” © May 2010 by the Breast Cancer Fund, Commonweal and Environmental Working Group.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Frances Shoemack

Frances is opgegroeid op het platteland van Nieuw-Zeeland als dochter van een yogalerares en boerenvader. Nu woont Frances in Amsterdam met haar man en zoon, waar ze het organic parfummerk Abel oprichtte. Als wijnmaker met een voorliefde voor geuren, raakte Frances geïnspireerd om haar eigen parfummerk te starten, nadat het onmogelijk bleek een natuurlijk parfum te vinden dat lekker ruikt en er goed uit ziet.

Meer Bedrock

biologische planten

Gespot door de redactie: biologische planten en een retreat in Italië

5 dagen vasten

Waarom 5 dagen vasten per maand gezond is volgens nieuw onderzoek

Ja ik zag je bericht, en nee ik reageer nog even niet

tips en to do's

Gespot door de redactie: handgemaakte sieraden en een nieuw zuivelmerk

Hoe ik ziek werd van een sapkuur en nu alleen maar detox met eten

Hoe (én waarom) je smaak verandert als je ouder wordt

Gespot door de redactie: hulpmiddelen om je goede voornemens écht vol te houden