Is dit het einde van de Argentijnse steak? - Bedrock
#nutrition - Monique van den Boomen

Is dit het einde van de Argentijnse steak?

Er vindt een omslag in de eetcultuur van de Argentijnen plaats

Argentinië en de steak zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar de Argentijnse steak lijkt nu iets van het verleden. Er vindt namelijk een omslag plaats in de eetcultuur van de Argentijnen. Vroeger aten Argentijnen jaarlijks zo’n 100 kilo biefstuk (in Nederland is dat gemiddelde 17 kilo), maar inmiddels is dat gedaald naar 60 kilo per jaar.

Terwijl de Argentijnen de steak de rug toekeren, is de kip-, varkensvlees- en visconsumptie allemaal gegroeid in de afgelopen jaren: van ongeveer 93 kilo per persoon in 2009 tot ongeveer 123 kilogram in januari 2015.

De opkomst van de verschillende keukens in Buenos Aires zorgt voor een gevarieerdere smaakcultuur. Groenten en vruchten worden ook steeds populairder. Het aantal versmarkten op straat met alleen vegetarische of biologische producten is de laatste tijd alleen maar gegroeid. Buenos Aires telt tegenwoordig zes van dergelijke markten.

Deze omslag in de eetcultuur is een positieve verandering. Het eten van vlees is een grote belasting voor het milieu en rundvlees is daarbij de grootste boosdoener. De nieuwe eetgewoontes van de Argentijnen zijn een stuk minder vervuilend.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Monique van den Boomen

Monique is bezig met haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en versterkt het team als tekststagiaire. Als ze niet aan het schrijven is, is ze in de keuken nieuwe recepten aan het uitproberen. En o ja, ooit wil ze nog een boek uitbrengen.

Meer Bedrock

Zo leer je een kind groente eten (een wetenschappelijk bewezen methode)

Voedselwaarheid

Kijktip: de Voedselwaarheid met Michael Pollan

Nederland en Zweden slaan de handen ineen en verwijderen zelfklevende etiketten op voeding

Steeds meer restaurants richten zich op groenten (én wild)

In je eigen voedsel voorzien? Neem een boer in loondienst

Dit zijn de food trends voor 2017 (watermeloen water, anyone?)

Alle wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op negatieve opmerkingen over veganisten