Naast de vegetariër en de vegan is er nu ook de klimatariër - Bedrock
#sustainability - Monique van den Boomen

Naast de vegetariër en de vegan is er nu ook de klimatariër

Wat is het en hoe kun je er een worden?

The Phoney Club

Je hebt de vegetariër en de vegan, maar heb je al gehoord van de klimatariër? Een klimatariër gaat klimaatverandering tegen en wil de aarde zo min mogelijk belasten door te letten op wat hij of zij eet.

The New York Times zette de term ‘climatarian’ op de lijst met voedselgerelateerde woorden van 2015. Maar wat is dat nou precies? BEDROCK legt het uit.

Eet lokaal-geproduceerde voeding

Het eten van lokaal-geproduceerde voeding is beter voor moeder natuur. Door te kiezen voor lokale producten, eet de klimatariër wat er afhankelijk van de seizoenen voor handen is. Op deze manier worden de uitlaatgassen bespaard die ontstaan bij het transport van voeding vanuit het buitenland. De klimatariër kiest dus voor groenten van het seizoen, bijvoorbeeld winterwortel of broccoli.

Eet minder vlees en kies bewust

De vleesproductie is voor een groot deel verantwoordelijk voor de vervuiling van onze planeet. De klimatariër eet minder vlees en kiest voor vegetarische gerechten. Ben je een echte vleesliefhebber? Kies dan bijvoorbeeld voor varkensvlees en gevogelte, in plaats van voor rundvlees en lamsvlees. Varkensvlees en gevogelte zijn namelijk een stuk minder vervuilend.

Gebruik alle ingrediënten

Een klimatariër probeert zo min mogelijk voeding weg te gooien door alle ingrediënten te gebruiken. Een groot deel van het voedsel dat geschikt is voor consumptie wordt weggegooid. Eten produceren kost energie en voedselverspilling is not done.

Kies voor natuurlijk

Het bewerken en verpakken van voeding kost energie, en is daarom slecht voor het milieu. Een klimatariër kiest daarom voor producten die zo min mogelijk bewerkt en verpakt zijn. Hij geeft de voorkeur aan natuurlijke producten die het milieu zo min mogelijk belasten, denk aan lokaal-geproduceerde groente en fruit.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Monique van den Boomen

Monique is bezig met haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en versterkt het team als tekststagiaire. Als ze niet aan het schrijven is, is ze in de keuken nieuwe recepten aan het uitproberen. En o ja, ooit wil ze nog een boek uitbrengen.

Meer Bedrock

Zo leer je een kind groente eten (een wetenschappelijk bewezen methode)

Voedselwaarheid

Kijktip: de Voedselwaarheid met Michael Pollan

baas

We zijn niet gemaakt om voor een baas te werken én we kiezen de verkeerde leiders

emotie-eten

Emotie-eten: bestaat dat wel?

Zout

Tips om minder zout te consumeren

voedingslabels

Als voedingslabels er zo uitzagen, zou je dan betere keuzes maken (en minder suiker eten)?

Kliekjesdag recept: zo maak je van overgebleven risotto een smaakvolle burger