Dit is het beste ingrediënt voor een langdurige liefdesrelatie - Bedrock
#column - Viktoria Susovits

Dit is het beste ingrediënt voor een langdurige liefdesrelatie

Hoe ga je mindful met elkaar om?

Peggy Kuiper voor BEDROCK

Elke keer als mensen in mijn omgeving besluiten om te trouwen voel ik een lichte verbazing opkomen. Trouwen? Elkaars liefde bezegelen met een handtekening onder een contract bij de gemeente? Misschien komt mijn nuchtere houding wel deels door de scheiding van mijn eigen ouders.

Maar ook uit cijfers blijkt dat je handtekening zetten geen garantie is voor eeuwige liefde. In Nederland eindigt 35% van de huwelijken in een scheiding. Waar zou dat door komen? Stappen we een huwelijk in met verkeerde verwachtingen?

Verwachtingen

Het vinden van ‘de ware’ kan je hoofd behoorlijk op hol brengen. Vaak zijn we in het begin euforisch: ‘hij is degene op wie ik altijd gewacht heb en wie mij gelukkig gaat maken.’ Of: ‘zij kan mij eindelijk geven wat ik gemist heb en wat ik nodig heb.’ De gevoelens creëren bepaalde verwachtingen waar de partner niet altijd aan kan voldoen. En dat kan voor veel frustraties zorgen. Zelfs los slingerende sokken kunnen dan een bron van irritatie en strijd worden. Zo kan het zijn dat je elkaar in de loop der tijd verliest. Je verhardt naar elkaar. Met mindfulness kun je deze verharding en andere ingesleten reacties naar elkaar gaan leren inzien.

Mildheid

Mindfulness is aandachtig en opmerkzaam zijn van dit moment, zonder daarover te oordelen. Dit laatste is belangrijk, omdat we het zo vaak onbewust doen. We delen de dingen die we doen en tegenkomen vaak in in hokjes van goed of slecht. Ook in een relatie doen we dat. Steeds als de dingen niet zo gaan zoals we ze willen schieten we in een reactiepatroon en we hebben daarin onze eigen strategie ontwikkeld. De één gaat pleasen, de ander bevriest, weer een ander gaat in de aanval. We houden vast aan ons ‘gelijk’ en verdedigen het met man en macht. Het gaat vaak zo snel, dat je erin zit voor je het weet. Je voert weer dezelfde strijd, dagen, weken, soms jaren.

Met mindfulness kunnen we gaan inzien waar we inzitten en kunnen we in plaats van de harde weg, de zachte weg kiezen. Dit betekent stilstaan bij vragen als: hoe is het om vast te stellen dat het leven niet alleen vreugde en geluk maar ook pijnlijke momenten en ontgoochelingen brengt – ook in mijn relatie? Wie ben ik op momenten dat ik niet krijg wat ik verwacht? En hoe is dat voor mijn partner? Het nodigt uit om heel eerlijk te zijn met jezelf en je relatie, en ondanks alles mild te blijven. Op deze manier stap je even uit het gebruikelijke stramien van de discussies met je partner. Je vervangt strijd door mildheid. Je stapt uit je eigen agenda en maakt ruimte voor de ander. Je neemt dat wat de ander zegt niet zo persoonlijk, omdat je weet dat de ander ook geraakt en verhit is, net als jijzelf. Als je dit beide doet en het oordelen over jezelf en de ander achterwege laat, ontstaat er een nieuwe mogelijkheid om anders naar elkaar te kijken. Niet vanuit veroordelingen, maar vanuit compassie.

Volgende keer: tips om mindful te communiceren met je partner.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Viktoria Susovits

Viktoria Susovits studeerde filosofie en is verbonden aan The School of Life in Amsterdam. Sinds 2009 werkt ze ook als mindfulness trainer in haar bedrijf MindRevolutions. Al op jonge leeftijd interesseerde ze zich voor yoga, meditatie en andere vormen van zelfontwikkeling. Ze volgde verschillende meditatie-retreats in binnen- en buitenland (Zweden, Thailand, India).

Meer Bedrock

last van paniekaanvallen

Last van paniekaanvallen? Zo voorkom je ze in de toekomst

yoga

Je vindt yoga of mediteren helemaal niets? Dat is helemaal oké

Waarom gaan mensen vreemd? (een wetenschappelijke verklaring)

liefde

Zo bereid je je voor op de liefde van je leven

mijn ex

Brief aan mijn ex: ‘ik was gek op wie ik was als ik bij je was’

Bewust daten: hoe doe je dat?

wittebroodsweken

Met deze lieve gebaren ga je weer terug naar de wittebroodsweken-fase van je relatie